Acesta este punctul meu de vedere legat de valori:
Performanță se obține cam așa:
-trebuie să îți dorești cu adevarat un lucru.
-trebuie să respecti un program de pregătire, care a fost bine pus la punct și predat de cineva cu valoare pozitivă, reală.
-trebuie să iei un examen și să obții o calificare.
-trebuie să muncești mult și cu dăruire pentru a dobândi experiență.
-o dată ajuns în top trebuie să îți menții standardele și să creezi valori.
-când ajungi manager trebuie sa-ți asumi raspunderea pentru tot ceea ce decizi tu și să îți asumi absolut tot ceea ce fac cei aflați în răspunderea ta, la fel ca un părinte cu coplilul mic.
-după joacă, invățare și muncă mai rămâne să inventezi ceva și să predai mai departe valorile pozitive, reale.
Toate aceste legi eu consider că sunt obligatorii, dacă nu se respectă ajungem să fim ca și țara asta, să consumăm resursele înaintașilor și să lăsăm copiilor datorii. Cum? Simplu? Învățământul e praf, are valori negative, false, ajunse să aibă drept de decizie și care seamănă bâjbâieli. Poate au luat examene copiind sau plătind, poate se fac că muncesc, iar unii au ajuns lideri pe cale politică, au ajuns să elimine valorile de sub ei pentru că, evident, nu poți fi mai deștept ca șefu, și au angajat în locul valorilor nepoți și prieteni pe bani, iar în cele din urmă, ei inventează, dar din păcate doar scuze patetice.
Unde vezi performanța? La concursuri gen Jocuri Olimpice, Campionate Mondiale sau în viața de zi cu zi când apar situațiile de criză sau problemele grave, sau urgențele! Atunci se văd adevărații manageri, lideri, capi, nu pe plajă în concediu.
ing. Ciprian Drăghița
Despre autor